Здрави стави

Здрави стави
Листа бреза (Fol. Betulae)
Стр. жълт кант. (Hb. Hyperici)
Листа боровинка (Fol. Vac.myrtilli)
Стр. трицв.теменуга(Hb. Violae tricoloris)
Кор. троскот (Rhiz. Graminis)
Цвят бъз (Flor. Sambuci)
Листа малина (Fol. Rubi idaei)
Корени репей (Rad. Bardannae)
Коренище джинджифил (Rhiz. Zingiberi)


ЛИСТА БРЕЗА – Прилага се при подагра и артрит, има лек отводняващ ефект, разтваря камъни в бъбреците и пикочния мехур. При нарушен калциев метаболизъм страдат не само костите, но се появяват и отлагания в бъбреците.
ЖЪЛТ КАНТАРИОН – Ефектът на жълтия кантарион не е пряко свързан със ставните проблеми, но балансира останалите съставки от комбинацията.
ЛИСТА ОТ БОРОВИНКА - Листата от боровинка имат, противовъзпалително и бактерицидно действие. Използват се за дезинфекция на пикочните пътища. Доброто функциониране на отделителната система има значение за доброто състояние на костите.
ТЕМЕНУГА ТРИЦВЕТНА – Билката има кръвоочистително и леко нервоуспокоително действие. В народната медицина се прилага при задръжка на течности, ревматизъм, заболявания на отделителната система и др.
ТРОСКОТ – В народната медицина се използва при ревматизъм, подагра и др.
ЦВЯТ БЪЗ - Добър отводняващ и кръвоочистващ ефект, който се използва при лечение на подагра и артрит.
ЛИСТА МАЛИНА - Противовъзпалителен ефект, понижава висока температура, обезболява.
РЕПЕЙ – Има дезинфекционно, кръвоочистително и пикочогонно действие. Народната медицина го препоръчва при ревматизъм и др.
ДЖИНДЖИФИЛ – Силно противовъзпалително действие, подобрява храносмилането, а доброто храносмилане има пряка връзка с калциевия метаболизъм.


Артритът засяга почти всички на определени етапи от живота им за различен период от време. Той обединява куп болести - артрози, деформиращ артрит, дегенеративни заболявания на ставите. Общото между тях е тенденцията да протичат с болка. Отделна форма е коксартрозата. Болките в гърба, които мъчат всеки трети, се дължат на спондилоартрозата. Те се провокират от студа и влагата, а с напредване на възрастта, стават хронични. Костното вещество започва да се топи още от 35-годишна възраст. Процесът е бавен - на година губим около 1 процент. Ако се храним неправилно и водим заседнал живот, разграждането напредва по-скоростно. Резултатите се усещат бързо. Най-чувствителен към загубата на костно вещество е гръбнакът. Щом прешлените изтънеят, трудно поемат тежестта на тялото. Страдат не само прешлените, но и междупрешленните стави. Те често блокират или се обездвижват от израсналите по тях шипове. От друга страна излишните килограми и шкембенцето изместват центъра на тежестта напред, което още повече товари гръбнака и усилва болките. Липсата на движение, което е характерно за съвременния човек, отпуска мускулите и отслабва костния апарат. Когато костта е подложена на по-малко напрежение, отслабва. Процесът е същият като при мускулите, само че е невидим. Затова повечето лекари съветват да се движим активно и да ходим пеша поне по 2 километра на ден. Редовното натоварване помага за уплътняване и заякване на костите. Храната също може да помогне за укрепването им. Ако в менюто присъстват повече плодове и зеленчуци, те регулират калциевата обмяна. Най-полезни са целината и морковите. Ефектът им обаче отслабва, ако те са обилно торени с минерални торове. 

Чаят ЗДРАВИ СТАВИ може да се пие продължително време. В периоди на обостряне на болката (при застудяване и/или влажно време) добро допълващо средство са компресите с поморийска луга или морска сол (прави се наситен разтвор на сол) Американски учен препоръчват при болки в ставите на ръцете, да се правят бани с гореща и топла вода. Ръцете се държат 4 минути в топла вода и 1 минута в студена. Процедурата продължава общо 15 минути. Повтаря се 2-3 пъти дневно. Една от билките, които могат да се прилагат както външно за компреси, така и вътрешно за отвари, е РЕПЕЯТ. Ако корените са пресни, могат да се смелят сурови. Сушените също вършат работа, но трябва предварително да се сварят. След това се поставят в тензух или памучна кърпа и се увиват около болното място във вид на лапа. Отгоре се слага найлон и се превързва бинт. Компресът престоява 1-2 часа. Той подобрява кръвоснабдяването и възстановява ставната структура.

Напишете коментар

Бележка: HTML не се показва!
    Лош           Добър
  • Модел: 150 гр.
  • Наличност: В наличност
  • 5.80лв.

Етикети: билка, добавка, чай, природна