Червени боровинки

Публикувано от marto 16.07.2018 0 Коментари

Червените боровинки отдавна са с доказан благоприятен ефект за здравето на човека. Съдържат голямо количество антиоксиданти, които защитават клетките от така наречените свободни радикали. Боровинките имат благоприятен ефект върху пикочните пътища, при инфекции с парене, болки и подуване в резултат на бактерии или микроби тъй - като съдържат мощни антиоксиданти, наречени проантоцианидини , спомагащи за предотвратяването на някои бактерии да залепват по пикочните пътища. Изследвания показват, че ежедневната консумация на червени боровинки увеличава нивото на добрия холестерол и намалява нивото на лошия холестерол. Боровинките съдържат най-високите концентрации на флавоноиди, които могат да подобрят циркулацията и да предотвратят възникването на сърдечно-съдови заболявания. Чудесно спомагателно средство  при лечението на цистити, нощно напикаване у децата, диарии, ревматизъм, подагра, възпаления на черен дроб и жлъчка, авитаминоза, задържане на течности.

 

Червена боровинка може да намерите под няколко форми:

 

- сушени плодове, подсладени с фруктоза (плодова захар) за директна консумация, които може да консумирата по 100 - 200 гр. на ден индивидуално или в комбинация от различни сурови ядки като бадем, кашу, бразилски орех, лешник и др.

 

- натурални сушени плодчета, които са подходящи за направата на чай, който се приготвя като запарите 2 чаени лъжички плод в 250 мл. топла вода и оставите под похлупак за 30 минути, след което прецеждате и консумирате от чая през целия ден, а плодчетата може да добавите към сутрешното мюсли.

 

 

- натурален  сок от боровинки. 50 гр. натурален сок от боровинки се разрежда със 150 мл охладена преварена вода, добавя се захар или мед на вкус. Пие се по 100 мл 3-4 пъти на ден.